top of page

Diş Çekimi Nedenleri: Dişleri Ne Zaman ve Neden Çekmek Gerekir?

Güncelleme tarihi: 18 May 2023

Diş çekimi, dişin çene kemiğindeki yuvasından çıkarıldığı bir işlemdir. Bu prosedür tipik olarak bir diş hekimi veya çene cerrahı tarafından gerçekleştirilir ve genellikle ağrıyı hafifletmek veya çevredeki dokulara daha fazla zarar gelmesini önlemek için gereklidir.

enfeksiyon kaynaklı çekimi yapılmış bir diş. diş eti, kırık ve enfekte diş. diş çekimi davye, çene cerrahı balıkesir.

Bir dişin çekilmesini gerektirebilecek çeşitli nedenler vardır. Genel olarak en sık karşılaşılan neden, dişin bir dolgu veya kuronla yani kaplamayla restore edilemeyecek kadar hasar görmesine sebep olabilen şiddetli çürüktür. Diş çürüğü, dişte önemli hasara neden olursa diş çekimine yol açabilir. Diş çürüğü dişin içindeki sinire yani pulpa dokusuna ulaştığında enfeksiyon ve iltihaba neden olarak ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bazı durumlarda, enfekte olmuş pulpayı çıkarmak ve dişi kurtarmak için bir kök kanal tedavisi gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, çürük çok yaygınsa, çevredeki dişlerin ve diş etlerinin daha fazla zarar görmesini önlemek için çekim gerekebilir.


Tedavi edilmeyen diş çürüğü ayrıca diş eti hastalığına yol açabilir, bu da dişin sallanmasına ve yer değiştirmesine neden olabilir. Bu durumlarda enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve ağız sağlığını korumak için diş çekimi gerekebilir.


çekilmiş bir çürük diş. diş çürüğü sebeiyle çekimi gerçekleşmiş bir diş. diş hekimi balıkesir. çene cerrahisi diş çekimi

 

Diş eti hastalığı, dişin sallanmasına veya dengesizleşmesine neden olursa diş çekimine de yol açabilir. Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığı, erken evrelerinde tedavi edilmezse diş çekimine neden olabilir. Bu hastalığa, diş etlerini etkileyen, iltihaplanma, kanama ve sonunda diş kaybına yol açan bakteriyel enfeksiyon neden olur.


Diş eti hastalığı çeşitli şekillerde diş çekimine neden olabilir. Erken aşamalarda, diş etleri kırmızılaşabilir ve iltihaplanabilir ve dişlerden ayrılmaya başlayarak bakterilerin büyüyebileceği cepler oluşturabilir. Hastalık ilerledikçe bu cepler derinleşerek kemik kaybına ve sonunda diş kaybına neden olabilir.


Periodontitis olarak bilinen ilerlemiş diş eti hastalığı, dişlerin sallanmasına ve yer değiştirmesine neden olabilir. Tedavi edilmezse, dişler sonunda düşebilir veya diş çekimini gerektirebilir. Diş eti hastalığını önlemek, diş çekiminden kaçınmanın anahtarıdır. Düzenli olarak diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak da dahil olmak üzere iyi bir ağız hijyeni, plağın çıkarılmasına ve diş eti hastalığına neden olan bakteri oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. Diş hekimleri diş eti hastalığını erken evrelerinde, dişlerde ve diş etlerinde ciddi hasara neden olmadan önce tespit edip tedavi edebildiğinden, düzenli diş muayeneleri de önemlidir.


 

Diş çekiminin bir diğer nedeni de gömülü yirmi yaş dişleridir. 20 yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında ağzın arka kısmında çıkan 3. büyük azı dişleridir. Bunlar gelişen son azı dişleridir ve bazı kişilerde 20 yaş dişlerinin sorunsuz çıkması için ağızlarında yeterli boşluk olabilirken, birçok kişi çekilmesi gereken 20 yaş dişleri ile ilgili problemler yaşamaktadır. Ortaya çıkacak yeterli alana sahip değillerse veya yanlış yönde büyüyorlarsa ağrıya, enfeksiyona veya başka sorunlara neden olabilirler ve çekilmeleri gerekebilir.


yatık pozisyonda yirmi yaş dişi, gömülü diş gömük diş diş hekimi.

Çapraşıklık da diş çekimi için bir sebep olabilir. Ağızda tüm dişler için yeterli yer yoksa ortodontik tedavi için yer açmak veya çapraşıklığı önlemek için bazılarının çekilmesi gerekebilir.


 

Dişin travmaya uğraması da hasar yeterince şiddetliyse çekime yol açabilir. Basit kırıklar dolgu, kaplama gibi tedavilerle düzeltilebiliyorken büyük kuron kırıklarında ya da kök kırıklarında dişin çekimi gerekmektedir.

aşırı miktarda harap olmuş bir diş. madde kaybı fazla olduğu için diş çekimi gerektirebilir. kırılmış kanal tedavili bir diş. kırık diş


Diş ağrısı veya rahatsızlığı yaşıyorsanız, bir diş hekimine veya çene cerrahına danışmanız önemlidir. Durumu değerlendirebilir ve diş çekiminin gerekli olup olmadığını belirleyebilirler. İşlem rutinde bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulmasını ve dişin nazikçe yuvasından çıkarılmasını içerir. Çekimden sonra, diş hekimi veya çene cerrahı bakım sonrası için talimatlar verecek ve gerekirse ağrı kesici ilaç veya antibiyotik reçete edecektir.


Özetle, şiddetli çürük, diş eti hastalığı, gömülü yirmi yaş dişi, çapraşıklık, travma, enfeksiyon veya ortodontik tedavi gibi çeşitli nedenlerle diş çekimi gerekli olabilir. Diş ağrısı veya rahatsızlığı yaşıyorsanız, bir diş hekiminden veya çene cerrahından profesyonel tavsiye almanız önemlidir.


diş çekimi, davye, üst yirmi yaş dişi çekimi, çene cerrahisi ve diş çekimi, diş hekimi elinde çekilmiş bir diş tutuyor

8 görüntüleme0 yorum

Comentarios


bottom of page