top of page

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olur?

Dişlerinizi Doğru Şekilde Nasıl Fırçalarsınız?


Dişlerinizi fırçalamak günlük bir rutindir, ancak bunu doğru yapıyor musunuz? Doğru teknikleri anlamak, 2023 yılında piyasada mevcut olan diş bakım ürünlerini kullanmak ağız sağlığınızda önemli bir fark yaratabilir. Bu kapsamlı kılavuzda, dişlerinizi doğru şekilde fırçaladığınızdan emin olmak için gerekli adımları teker teker anlatacağız. Yazımızın sonunda ise en çok merak edilen ve diş hekimlerine en çok yöneltilen soruları göreceksiniz. Şimdi gelelim doğru diş fırçalama için neler yapılmalı sorusunun cevabına:


diş fırçalayan kedi


1. Doğru Diş Fırçasını Seçmek

Dişlerinizin köşelerine kadar ulaşabilecek yumuşak kıllara sahip bir diş fırçası seçin. Fırçanın kılları ne çok sert olmalı ne de çok yumuşak. Diş ve diş etlerinin durumuyla ilgili diş hekiminiz doğru özelliğe sahip diş fırçasını söyleyecektir. Orta büyüklükte bir başlık genellikle en iyi sonucu verir. Eğer geleneksel diş fırçalarını kullanamadığınızı düşünüyor ve fırçaya doğru hareketleri yaptıramıyorsanız daha kapsamlı bir temizlik için elektrikli diş fırçalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. 2023 yılında satışa sunulan diş fırçaları ve elektronik diş fırçalarıyla ilgili diş hekiminize danışabilirsiniz.

doğru diş fırçası

2. Mükemmel Diş Macunu Seçimi

Diş macunu sektöründe seçenekler sonsuzdur. İhtiyaçlarınıza uygun bir diş macunu bulun ve yetkili makamlarca onaylı bir ürün olmasına dikkat edin. Bir diş macununda olmazsa olmaz özellik florür içermesidir. Dişlerinizin çürük riskini azaltmak istiyorsanız kullanacağınız diş macunu florür içermeli. Kullandığınız diş macunlarını diş hekiminize danışabilir, ne düşündüğünü öğrenmek isteyebilirsiniz.


3. Doğru Fırçalama Tekniğini Öğrenmek

Doğru Açı: Diş fırçanızı diş etlerine 45 derecelik bir açıyla tutun.

Nazik Daireler: Fırçayı dairesel hareketlerle hareket ettirerek kısa, yumuşak vuruşlar kullanın.

Pembeden Beyaza: Fırçanız daima diş etlerinizden dişlerinize doğru hareket etmeli.

İki Dakika Süre: Dişlerinizin tüm yüzeylerini kaplayacak şekilde en az iki dakika fırçalayın.

Dili Unutmayın: Bakterileri gidermek ve nefesinizi tazelemek için dilinizi nazikçe fırçalayın.


4. Diş İpi Kullanımı: Ağız Bakımının Olmazsa Olmazı

Günlük olarak diş ipi kullanmak, dişlerinizin arasındaki gizli kalıntıları gidermeye yardımcı olur. Diş sağlığınızı iyileştirmek için doğru diş ipi kullanma tekniğini öğrenin.


model üzerinde diş fırçalama


5. Durulama: Son Adım

Diş macunu kalıntılarını tükürdükten sonra diş bakımınızın devamı olarak antibakteriyel bir gargara ile çalkalamak, bakterilere karşı ek koruma sağlayabilir. Şişenin üzerindeki talimatlara göre durulayın.


6. Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar

Dişlerinizi doğru şekilde fırçaladığınızdan emin olmak için sıklıkla yapılan bu hatalardan kaçının:

  • Çok sert fırçalamak, diş fırçasını dişlere çok bastırmak

  • Yeterince uzun süreli fırçalamamak, hızlı hızlı geçiştirircesine fırçalamak

  • Yanlış ve kötü üretilmiş bir diş fırçası kullanmak


diş fırçalayan anne kız

7. Diş Fırçalamayla İlgili SSS


-Dişlerimi ne sıklıkla fırçalamalıyım?

Dişlerinizi günde en az iki kez, genellikle yemeklerden sonra ve yatmadan önce fırçalamalısınız.


-Diş fırçamı ne sıklıkla değiştirmeliyim?

Diş fırçanızı her 3-4 ayda bir veya kılları eğilmiş ve deforme olmuşsa daha erken değiştirin.


-Aşırı fırçalama dişlerime zarar verebilir mi?

Evet, aşırı fırçalama diş minesini aşındırabilir. Önerilen "günde iki kez" rutinine bağlı kalın. Ve önerilen süre olan 2-3 dakikayı aşmayın.


-Elektrikli veya manuel diş fırçası kullanmalı mıyım?

Hem elektrikli hem de manuel diş fırçaları etkilidir. Seçiminiz kişisel tercihlere ve özel ihtiyaçlara bağlı olabilir. Manuel fırçayla başarılı olabilmek için el becerinizin biraz daha kuvvetli olması gerekmektedir. Fırçalama hareketleriniz yetersiz geliyorsa ve ne yaparsanız yapın diş plağı, diş taşı veya leke meydana geliyorsa elektrikli diş fırçaları sizin için daha uygun olabilir.


-Ne tür diş macunu kullanmalıyım?

Diş macunu seçiminiz diş sağlığınızın durumuyla alakalı olmalıdır. Yüksek çürük riski grubundaysanız mutlaka florür koruyuculuğuna sahip bir macun kullanmanız gerekirken, diş hassasiyeti yaşıyorsanız hassasiyet giderici bir ürün kullanmanız yerinde olacaktır.


-Dişlerimi fırçalarken hangi tekniği kullanmalıyım?

-Diş fırçanızı yumuşak dairesel hareketler ve kısa vuruşlar kullanarak diş etlerine 45 derecelik bir açıyla tutun.


-Fırçalarken diş etlerim kanıyor. Bu normal mi?

Fırçalama sırasında diş eti kanaması, yanlış fırçalamanın veya diş eti hastalığının bir işareti olabilir. Devam ederse mutlaka bir diş hekimine danışın.


-Çocuklarım için özel diş fırçası ve diş macunu kullanmalı mıyım?

Evet, çocuklar için özel olarak tasarlanmış diş fırçası ve diş macunu kullanmak onların ağız büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına daha uygun olabilir.


-Diş ipi kullanmalı mıyım? Ne sıklıkta?

Evet, diş ipi kullanmak önemlidir ve her gün, genellikle dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak idealdir. Sadece diş fırçalamak malesef her zaman yeterli olmamaktadır.


-Fırçalamak yerine gargara kullanabilir miyim?

-Hayır, gargara diş fırçalamanın yerine geçmez. Fırçalama ve diş ipi kullanımını tamamlayabilir ancak bunların yerini alamaz.


Dişlerinizi doğru şekilde fırçalamak düşündüğünüzden daha incelikli bir iştir. Bu kılavuzu takip ederek, sağlıklı ve ışıltılı dişlere sahip olmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Tüm bunları harfiyen uyguladıktan sonra diş hekiminize rutin kontroller için uğramayı ihmal etmeyin.



37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page